Emekli Albay Işık: Yunanistan’ın normalleşme için 6 başlıkta adım atması gerekiyor
Milli Savunma BakanlığıKaynaklar, Türkiye ile Yunanistan arasında dördüncü İnanç Oluşturucu Tedbirler Toplantısı’na ilişkin soruya yanıt olarak, 2 yıl sonra yapılacak toplantının Milli Savunma Bakanlığı’nda yapılacağını duyurdu.
Yunanistanile TürkiyeTürk ve Yunan savunma bakanlıkları heyetleri arasında deniz ve hava faaliyetlerinde işbirliğinin geliştirilmesine yönelik ilk toplantı 2010 yılında Yunanistan’da, ikinci toplantı ise Türkiye’de gerçekleştirilmişti.
Uzun süredir ara verilen görüşmelerin üçüncüsü 21 Şubat 2020’de Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapıldı.
Toplantılarda Güven Artırıcı Önlemler Uygulama Planı üzerinde anlaşmaya varıldı. Deniz ve hava faaliyetlerinde iş birliği ve güvenliğin artırılmasına yönelik dördüncü toplantının Ankara’da yapılmasına karar verildi. Dördüncü toplantı Pazartesi günü Ankara’da gerçekleşecek.
Toplantıdan önce masadaki konuları tartışın Stratejik Niyet Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Mithat Işık, Sputnik’e ilişkin şunları söyledi:
Kıta sahanlığı ve fırtına sorunu
Ege’de iki ülke arasında gerginliğe neden olan konulara ilişkin bilgi veren Işık, şunları söyledi: Her iki ülkenin siyasi otoriteleri de bunun farkındadır. Yunanistan-Türkiye İlişkileri Durumun kötü olması her iki ülke için de ekonomik ve siyasi alanda bazı sorunlar yaratıyor. Bunun bilincinde olan her iki ülkenin cumhurbaşkanları da özellikle yaz aylarında turizmi etkilemek amacıyla bu toplantıları yapıyor. Türk uçakları Ege’de Bu toplantılar, Yunanistan’ın kaçması karşılığında uluslararası propaganda yapmasını engellemek amacıyla yapılıyor. Özetle Ege Bölgesi’ndeki kıta sahanlığı ve saçak sorununun iki ülke siyasi otoritelerinin inisiyatifiyle çözülmesi her iki ülke açısından da yararlı olacaktır. Yunanistan’ın Türkiye sınırındaki adaları silahlandırması, Türkiye’yi daima düşman görmesi, Dedeağaç’tan Meis’e kadar ABD’ye geniş üsler vermesi de Yunanistan’a zarar veriyor. Yunanistan halkı da bu gerginlikten rahatsız. Adalarda yaşayan Rumlar Türkiye’ye daha yakın. Alışverişlerini Türkiye’den yapıyorlar. Meis Adası Türkiye’ye 1 KM, Yunanistan’a 680 KM uzaklıktadır. Münhasır ekonomik bölgeler meselesi de var. Sevilla Haritası Türkiye’yi Ege ve Akdeniz’e hapsetmek istiyor. Meis adası için bile çok geniş bir münhasır ekonomik bölge öngörürken, Türkiye’ye çok dar bir alan veriyor.diye yorum yaptı.
‘Yunanistan 6 başlıkta adım atmalı’
Işık, Yunanistan’ın iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için atması gereken adımları sıralayarak, şunları söyledi: Locan Antlaşması’na göre silahlanmaması gereken adaları Yunanistan’ın silahlandırması bir noktada Türkiye’yi kışkırtıyor. Yunanistan da Ege Denizi’ndeki statüsü belli olmayan adaları kendi mülkü gibi görerek ve oraya bir kadro asker konuşlandırarak Türkiye’yi kışkırtıyor. Türkiye’yi işgalci gibi göstererek Türkiye’nin AB’ye girmesini engellemek istiyor. Ayrıca Kıbrıs’ta da anlaşma sağlanamadı. Kıbrıs’ta 1960 Anayasası’na uygun olarak kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılmasının nedeni Rumların ve Kıbrıslı Rumların yanlış davranışlarıydı. Türkiye ile Yunanistan arasındaki bağların gelişmesi için Yunanistan’ın Kıbrıs’ta iki devletli çözümü kabul etmesi gerekiyor. Ege’de statüsü belli olmayan adaların Türkiye ile görüşülerek ortak analiz yapılması gerekiyor. Lozan Antlaşması’na göre silahsızlandırılmaması gereken adaları silahlandırmayı bırakması gerekiyor. Münhasır ekonomik bölge konusunda Sevilla Mutabakatı yerine ortak bir uzlaşıya varılması gerekiyor. Türkiye’nin Libya ile yaptığı münhasır bölge anlaşmasına saygı duyulmalı. Özellikle KKTC’nin Doğu Akdeniz’de tanınmasının, onun da münhasır ekonomik bölgeye sahip olduğunun kabul edilmesinin ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin silahlandırılmasından vazgeçilmesinin, bağların geliştirilmesi açısından atılması gereken önemli adımlar olduğunu düşünüyorum.“dedi.